Du har kanske hört att det är bra att basta någon gång ibland för att gå ner i vikt. Att basta har definitivt många hälsofördelar, men hur många kalorier kan du faktiskt bränna och kan du använda det som en bra strategi för att gå ner i vikt?

Hur kan du mäta kaloriförbränning när du bastar?

Trots att vi har skapat en original- och åtminstone lite vetenskaplig artikel, förlitade vi oss inte bara på den kombinerade kunskapen på nätet. Vi testade det.

Vår testperson var vår säljare Leho och utrustningen vi använde var Oura Ring, som spårar dina sömnmönster och dagliga aktivitet, och därefter skapar rekommendationer baserat på hur din statistik förändras under några dagar. Oura har utvecklat en kul app för att spåra dina sömnmönster, aktiviteter och relativa förmåga att tänja på dina gränser den dagen (de kallar detta för Readiness Score). Leho har använt Oura i nästan två år nu och under det senaste året eller så, sov han som en bebis. Nästan varje natt.

Hyr en bastu eller basta hemma hos en vän

Precis som finländare har nästan alla estländare en bastu i sin bakgård, så vi skulle ha kunnat testa det när som helst. Men eftersom vi nyligen besökte våra vänner på Greenboats Oslo, tyckte vi att det var den bästa platsen att testa det på. En riktig bastuupplevelse i hjärtat av Oslo. Alla på Greenies är supervänliga och välkomnande, så om du inte har en bastu i din bakgård och du råkar vara i Oslo, måste du boka en bastuupplevelse på GreenBoats. De är så coola att de har namngett sina bosatta måsar. Det kan man kalla kundtjänst på nivå 3000.

Definiera en baslinje

Testet startade runt 13:00 med en härlig utsikt över Oslo hamn, och inte ett enda moln i sikte. Eftersom Leho inte är den minsta killen, med sina ungefär 105 kilo, är han benägen att bränna lite mer än en genomsnittlig person. I början av vår en timmes långa basturitual hade han lyckats bränna 415 kCal.

Under basturitualen

För att vara vetenskapligt mer exakt om förhållandena, gillar vi bastun lite varmare, lika som våra fäder och farfäder gjorde. Det verkade nästan som om de försökte ånga oss ut ur bastun i gamla tider. Eller härda oss.

Hur som helst, vi gjorde två 12-minuters bastu-sessioner vid 100-120 grader. En exceptionellt bra sak med GreenBoats är att den ligger precis vid Aker Brygge hamn och därför erbjuder ett dopp i kallt vatten när som helst. Vi estländare vet hur mycket extra entusiasm vi kan få från att bada eller rulla i snö efter en bastusession. Allt som allt var det en trevlig 24 minuters ångande bastu, dessutom med en härlig utsikt.

Du kan bränna cirka 1 kCal per minut när du bastar

Under denna 56-minuter långa bastuupplevelse, då Leho även simmade och hade skoj, visade hans app 476 kCal, vilket innebär att han totalt lyckades bränna 61 kCal eller ungefär 1 kCal per minut under varje bastusession.


Slutsats

Experimentet var roligt, det råder ingen tvekan om det. Men att enbart basta är inte en bra strategi för viktminskning. Du behöver dessutom motion, näring och kvalitetssömn. Ett bastubad kan vara en mycket bra stödstrategi om du gör det rätt. Drick mycket vatten före, under och efter du bastar och du är definitivt på rätt spår. 

Sömnkvalitet natten efter bastun

Oura kan berätta om din sömnkvalitet och vad som kan påverka den. Till exempel, även ett lite större mellanmål för nära sänggåendet kommer att påverka din sömn, och vanligtvis inte på ett positivt sätt. Bastubad påverkar också din sömn. Vår bastusession skedde vid middagstid och överraskande nog lyckades Leho uppnå ett av sina mål att nå en minimumpuls på 37 slag i minuten under natten efter bastun.