Vi kan alla vara överens om att alla bastur är exceptionellt fantastiska, men genom att få dem att flyta på vatten får man en otrolig kombination av gränslöst nöje och avkoppling. Nedan finns vår lista över bastuflottar som vi anser är de mest exceptionella och unika. Förresten, de flesta av dessa finns att hyra.

1. Saunalautta i Joensuu, Finland

När vi hör ordet "bastu" tänker vi troligtvis på Finland, landet där bastun är en viktig del av kulturarvet. Finländarna vet hur man tar bastuupplevelsen till nästa nivå. Och med nästa nivå menar vi en bastu med tre nivåer med en egen dykbräda, lounge med hängmattor och grill. Kan det bli bättre? Tja, om du blir trött på allt det roliga, är bastun också utrustad med fem våningssängar. Detta är utan tvekan världens mest imponerande och berömda bastuflotte.


Källa: https://www.facebook.com/saunaraft/

2. Oslo Fjord Sauna, Norge

Låt oss ta en titt i Norge där människor bara älskar att kombinera en varm bastu med en svalkande simtur. Den här flotten, byggd av norrmän, är ett konstverk som ligger nära Oslo Operahus. Bastuflotten har en hel vägg av genomskinligt glas, vilket gör det möjligt för användaren att njuta av en underbar stadsutsikt. Bastun kan rymma upp till femton personer åt gången och har en egen dykbräda på taket.


Boka här: https://www.oslofjordsauna.com/booking

3. Flytande bastu i Bergen, Norge

Mitt i den majestätiska och hisnande norska naturen ligger en enkel men unik flytande bastu, designad av Casagrande & Rintala Arkitekter och konststudenter från Bergen Art Academy. Väggarna i bastun är halvgenomskinliga, så när du är där inne kan du njuta av både en ångande varm bastu och en förfriskande vacker utsikt. Svalkande vatten är inte långt borta, eftersom det finns hål skurna i flottgolvet så att du helt enkelt kan ta ett dopp i vattnet och glida tillbaka till det flytande spaet.


Källa: 
http://architectuul.com/architecture/floating-sauna

4. Kaluga flytande bastu, Ryssland

Denna bastuflottekollektion skapades av Rintala Eggertsson arkitekter för ett kortvarigt festivalhem för upp till sex personer. Det ligger nu i byn Zvizhi där det har blivit en del av en permanent museiutställning och används numera som gästhus. Det är en smart lösning för extra logi och bra underhållning.


Källa: https://www.designboom.com/architecture/rintala-eggertsson-architects-kaluga-floating-sauna/

5. Åmot flytande bastu i Sverige

Denna privata och mysiga bastu ligger i den magiska Åmotskogen och kommer att ge dig en spa-liknande upplevelse. Med sin ljusa och naturliga träinredning och ett fullt väggfönster känns bastun rymlig och du kommer inte att missa en enda bråkdel av den vackra utsikten.


Källa: 
https://www.apartmenttherapy.com/this-floating-sauna-in-sweden-is-relaxation-goals-251969

6. Flytande bastu-paviljong vid floden Pärnu, Estland

Denna flytande bastu är ett exceptionellt exempel på hur en idé kan förvandlas till verklighet med hjälp av en fyndig arkitekt. Denna flytande bastu, designad av Tomomi Hayashi på HGA Estonia, är ett riktigt mästerverk. Det smälter perfekt in i det vackra estniska landskapet och sticker samtidigt ut. Inte överraskande att det har vunnit två utmärkelser från Estonian Forest and Wood Industries Association och har nominerats till flera andra priser.


Källa: 
http://hga.ee

7. WA Bastu i Seattle (WA), USA

Denna 22 kvadratmeter stora flytande bastu byggd av goStudio har elegans och skärpa. Dess samtida design är hisnande och det enda skälet till att det inte rankas högre i vår lista är att den inte är så praktisk. Däcket kan bli mycket halt när det är vått. Dessutom har vi aldrig sett ett fönster som är så stort på en bastu, vilket är opraktiskt eftersom en av essenserna i en bra bastu är förmågan att hålla värme. Men den är ändå ett gediget alster som tar sig till topplistan av unika bastuflottar.

Källa: https://www.dezeen.com/2016/03/30/wa-floating-mobile-sauna-gocstudio-seattle-lakes-washington-state/

8. Flytande bastu, Sverige

Den kanske inte är majestätisk eller grandios, men enkelhet är det som ibland betyder mest. Denna flytande bastu designades av de danska arkitekterna Asger Risborg Jakobsen och byggdes på plats från lokal ek och lärk i Sverige. Att ta ett dopp i vattnet mitt i detta vackra landskap skulle definitivt inte vara något mindre än fantastiskt.


Källa: 
http://www.asgerrisborg.dk/floating_sauna.html

9. Soria Moria Sauna, Norge

Soria Moria är den första installationen av projektet "Tales of the Waterway'' och ligger i Telemark Canal Regional Park i Norge, drygt två timmar söder om Oslo. Det glittrande utseendet är en hänvisning till lokal mytisk folklore. Att spendera två timmar i denna magnifika bastu kostar bara cirka 250 SEK för upp till 5 personer.


Källa: https://www.visitnorway.com/listings/soria-moria-sauna/207253/