Att söka efter en bastuflotte kan tyckas vara en tråkig uppgift. Särskilt när du inte vet exakt vad du ska leta efter. Nedan följer våra riktlinjer för att begränsa sökningen till några viktiga aspekter. Vi har lång erfarenhet av att prata med både personer som har köpt våra bastuflottar och med hundratals potentiella kunder som har varit i din situation.

Efter att ha läst detta inlägg kommer du att ha en bättre förståelse för hur du närmar dig valet av bastuflottar och vad du kan fråga din båttillverkare om. Du får en allmän uppfattning om vilken storlek din bastu ska ha och vilka tillbehör du behöver från början.

Bastuflottens storlek

Tänk på detta utifrån en enkel synvinkel: vem kommer du förmodligen att dela den här upplevelsen med? Hur många människor behöver få plats på bastuflotten, och särskilt inuti bastun, vid alla tillfällen? 

Vi erbjuder bastur för familjer och små grupper av vänner, liksom för större grupper av människor - båtar som kan ha upp till 12 personer i bastun samtidigt. 

Om du skaffar en till dig själv, vänner och familj, bör du tänka igenom om du skulle vara bekväm i en mindre båt som inte är lika kostsam och som kommer att hålla i flera år. Om du planerar att hyra ut båten kan det vara bäst att skaffa en stor från början, eftersom det ger den högsta avkastningen. 

Val av bastuugn

En elektrisk bastuugn är den mest lämpliga för en stationär bastuflotte vid bryggan där du har tillgång till landström. Temperaturen på elektriska bastuaggregat kan kontrolleras enklare och om du kan sträcka ut din budget mer kan du välja att ha avståndskontroll från din smartphone. Detta är bekvämt att använda och innebär mindre krångel, eftersom du inte behöver oroa dig för att bära ved ombord på bastuflotten och göra upp en eld varje gång du behöver värma upp bastun. 

Å andra sidan är vi estländare enorma fans av vedeldade ugnar i bastun. Vi anser att det är en verklig tillbaka-till-rötterna-upplevelse, ännu mer när det är en rökbastu. Men många upplever att det finns ett extra uns av äkthet när man ser lågor. Med en vedeldad ugn i din bastuflotte kan du ta ut den på en runda och njuta av utsikten från vattnet. En nackdel är att de flesta småbåtshamnar rynkar på näsan åt en rökande skorsten eller har gått så långt att de helt förbjuder dem. Om du funderar på en vedeldad bastuugn måste du antagligen ha din egen brygga eller komma överens med grannarna eller småbåtshamnen innan du skaffar en bastuflotte med skorsten. Annars måste du förflytta dig bort från stranden varje gång du värmer upp bastun.

Andra alternativ är gas- och infraröda bastuaggregat. Dessa är utsökta alternativ för en bastuflotte och du ska definitivt inte skygga för dem om du vill ha dem på din bastuflotte. Vi rekommenderar dock att hålla sig till det som fungerar bäst för att få upp temperaturen i en flytande bastu - antingen el eller trä.

Photo by HUUM on Unsplash

Motorer för flytande bastur

Det finns i huvudsak två typer av marinmotorer tillgängliga för små båtar: el- och förbränningsmotorer. Låt oss börja med det vanligaste alternativet, vilket är det senare. Marina förbränningsmotorer har funnits länge och är nu utformade för att vara pålitliga och balanserade när det gäller bränsleförbrukning och effekt. Om du behöver en motor på din bastuflotte rekommenderar vi normalt att du skaffar en bensinmotor. Men i vissa länder är bensinmotorer inte längre ett lagligt alternativ, så då får du välja mellan antingen en elmotor eller en stillastående bastuflotte. Vi tillverkar ju inte segelbåtar med bastur ännu…

Elektriska utombordsmotorer är utvecklade för att vara mindre skadliga för miljön och tystare, även om de är dyrare än konventionella motorer. När det gäller bastuflottar behöver vi vanligtvis överväga om tillgången av eleffekt är tillräcklig. De minsta av våra bastuflottar behöver minst 12 kW för att driva flotten effektivt. Eftersom detta är ett stort krav från en strömkälla behöver du ett tillräckligt stort batteripaket som också kan vara kostsamt. Om du skaffar ett tillräckligt stort batteripaket till en liten bastuflotte kan du kanske åka runt i en eller två timmar. Att ha ett par extra solpaneler kan återskapa lite el och hjälpa till att öka varaktigheten, beroende på din latitud. När det gäller värmeaggregatet i bastun, måste detta förmodligen då vara icke-elektriskt, eftersom det skulle kräva mycket mer el än motorn. 

När vi utrustar bastuflotten med en motor inkluderar vi en distansrattstång. Detta behövs för att kaptenen på flotten ska sitta bekvämt, kunna ha 360 ​​graders sikt runt flotten och kunna driva den på ett säkert sätt. Andra säkerhetsfunktioner är lampor på framsidan och sidorna som också kommer med motoralternativet på våra flottar. 

Sammanfattningsvis, om du skulle vilja ha en självgående bastuflotte som rymmer fler än fyra personer i bastun, är ditt bästa val 2021 fortfarande en bensinmotor med vedeldad bastuugn. 

Vill du starta ett bastuuthyrningsföretag?

När vår säljare Leho samtalar med någon av våra kunder, är hans första fråga normalt: "Vad vill du göra med flotten?" Att hyra ut en bastuflotte ökar mycket i popularitet. Det finns redan några bra exempel i StockholmOsloHelsingfors och flera andra städer i världen. Vår erfarenhet säger att det bästa alternativet är att prova din affärsmodell steg för steg. När det gäller storlek rekommenderar vi att du köper en bastuflotte som har plats för minst sex personer i bastun eller ännu hellre 12, för att maximera din potentiella avkastning på investerat kapital. 

För uthyrning rekommenderar vi först en stationär bastuflotte. Om du är ny inom turistbranschen kanske det verkar vara en bra idé att börja med att åka rundor med din flytande bastu, men med tanke på de intäkter du skulle missa från dina drop-in-kunder är det vettigt att ha en stationär bastu först. När du har samlat bevis för att det finns en efterfrågan på rundturer med bastuflotten, kan du montera en motor på din befintliga flotte eller införskaffa en mindre extra bastuflotte för rundturer på vattnet. 

Om du vill skaffa en flytande bastu för personligt bruk, överväg hur många som kommer att använda bastun samtidigt och välj bland de olika modellerna baserat på det. Dessutom måste du förmodligen också överväga de aspekter som beskrivs ovan. 

Slutsats

Med en stationär bastuflotte, förutsatt att du har landström, behöver du en elektrisk bastuugn och all belysning kan gå på landspänning. Du kan också förtöja båten vid en småbåtshamn, förutsatt att du har ett sådant avtal med ägaren, om det behövs. Detta passar bäst för bastuuthyrning, men också för personer som vill förgylla sitt liv i sommarstugan utan extra krångel med att samla ved och göra upp eld varje gång. 

Motordrivna bastuflottar har vanligtvis en vedeldad bastuugn och är kanske inte så lätta att sköta. Du måste tänka på bränsle till både motorn och ugnen. Å andra sidan erbjuder det dig rörlighet och en förändring av omgivningen - du kan ha en bastu-session var som helst på vattnet. Detta kan vara en väldigt cool upplevelse.