Bastubad påstås ha liknande effekt på kroppen som måttlig träning. Motion är känt för att ha många hälsofördelar. Men vilka är hälsofördelarna med att bada bastu?

1. Ökad cirkulation

Bastuns värme får hjärtat att slå snabbare då kroppen försöker hålla temperaturen nere. För att underlätta cirkulationen breddar blodkärlen sig, vilket innebär att blodet lättare kan pumpas runt i kroppen. Detta i sin tur har god effekt på muskelvärk och rörelse i lederna. Det har till och med föreslagits att personer som lider av artrit upplever mindre smärta och högre rörlighet efter bastubad.
Källa: 
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/saunas-and-your-health

2. Minskad risk för hjärt-kärlsjukdom

Eftersom bastuns värme har en liknande effekt på hjärtat som träning, tränas hjärtat i bastun. En högre hjärtfrekvens innebär att mer blod pumpas genom hjärtcellerna så att dessa celler kan fungera med högre effektivitet. Detta kommer sannolikt att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Bastuanvändning är också förknippad med lägre blodtryck och förbättrade hjärtfunktioner, även om mer forskning kan behövas angående detta.
Källa: 
https://www.reuters.com/article/us-health-sauna/regular-sauna-users-may-have-fewer-chronic-diseases-idUSKBN1KM5U0

3. Ökad produktion av endorfiner

När man badar bastu frisätts endorfiner på liknande sätt som vid lätt träning. Nivån av endorfiner som frisätts vid bastubad kan göra att man uppnår runner’s high, ett starkt förlösande lyckorus som man kan få när man springer länge med måttlig hastighet.
Källa: 
https://northernsaunas.com/blogs/news/9-science-backed-sauna-health-benefits

4. Möjlig viktminskning

Eftersom hjärtfrekvensen ligger inom fettförbränningsområdet (100 till 150 slag per minut) medan du är i bastun, ökar kroppens ämnesomsättning och bränner en hel del kalorier. I själva verket kan man förbränna så många som 500 kalorier under en 20-minuters bastusession.
Källa: https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/jappl.1984.57.4.1018

5. Hjälper gifter komma ut

Även om kroppen arbetar mycket snabbt för att hålla temperaturen nere, höjer den höga värmen i bastun hudtemperaturen. Detta orsakar kraftig svettning. Det är inte ovanligt att förlora upp till ca en halv liter svett under en sittning.

Men det är inget att oroa sig för eftersom svettning har en viktig roll - det hjälper skadliga ämnen att lämna kroppen. I de miljöer vi lever i idag utsätts vi ständigt för gifter och de tas upp genom huden. Ämnen som bly, arsenik och kadmium kommer in i de djupare lagren av huden. För att rensa ut dem är svettning det bästa alternativet. Bastubad är ett säkert och enkelt sätt att svettas ut slaggprodukter och rensa kroppen från gifter.
Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312275/

6. Njut av lite kvalitetstid

Ett bastubad är som bäst i gott sällskap. Därför är bastubad med en god vän ett bra sätt att umgås. En stor fördel är att inga digitala enheter eller andra distraktioner tillåts i bastur. Det är kvalitetstid med stort K. Och om du väljer ditt eget sällskap drar du också fördel av att vara utan distraktioner. I en tid då vi inte ens kan vänta på en hiss utan att kolla våra smartphones kan lite ostörd egentid bara vara välgörande.

7. Lindra stress

Den tid du sitter i bastun kan du glömma alla måsten, att-göra-listor, digitala enheter och sociala medier. Det är en total time-out, och vem behöver inte en sådan då och då? Bastun är ett utmärkt tillfälle att få kontakt med sig själv och engagera sig i egenvård. De flesta lämnar ett bastubad med en ökad känsla av välbefinnande.

Hälsofördelarna med ett skönt bastubad är minst lika uppenbara som för träning. Och även om vi inte uppmuntrar till att byta ut din träningsregim mot att basta, rekommenderar vi en bra kombination av de två. Din hälsa kan bara dra nytta av det.
Källa: https://www.optimallivingdynamics.com/blog/13-proven-ways-saunas-can-improve-your-mental-health-dry-hot-benefits-depression-anxiety


VARNING: Vid hjärtproblem eller graviditet, vänligen kontakta din vårdgivare innan du använder en bastu.