Du har kanskje hørt at å ha badstue en sjelden gang er bra for å gå ned i vekt. Badstue har absolutt mange helsemessige fordeler, men hvor mange kalorier kan du faktisk forbrenne, og kan du bruke det som en god strategi for å gå ned i vekt?

Hvordan kan du måle hvor mange kalorier du forbrenner i en badstue?

På tross av at vi skrev en litt original og uansett litt vitenskapelig artikkel, stolte vi ikke bare på den kombinerte kunnskapen på nettet. Vi testet det.

Testpersonen vår var selgeren Leho og utstyret - Oura Ring, som holder øye med søvnmønsteret ditt og daglig aktivitet og utarbeider anbefalinger basert på hvordan statistikken din har endret seg de siste dagene. Oura har utviklet en slank-app for å spore søvnmønstre, aktiviteter og fortelle deg om relativ evne til å presse grensene dine den dagen (de kaller dette Readiness Score). Leho har hatt Oura i nesten to år nå, og det siste året eller så sov han som en baby. Nesten hver dag. 

Lei en badstue eller bruk en hjemme hos kameraten din

I likhet med finnene har nesten alle estlendere en badstue i bakgården, så vi ville ha vært i stand til å gi den en sjanse når som helst. Siden vi besøkte vennene våre på Greenboats Oslo nylig, tenkte vi imidlertid at dette var det beste stedet å kjøre testen. En ekte badstueopplevelse i hjertet av Oslo. Alle på Greenies er supervennlige og imøtekommende, så hvis du ikke har badstue i hagen din, og du tilfeldigvis er i Oslo, må du bestille en badstueopplevelse på GreenBoats. De er så kule at de til og med har navngitt sine fastboende måker. Vel, det er kundeservice nivå 3000. 

Definere en grunnlinje

Testen startet rundt klokken 13 med nydelig utsikt til Oslo havn, og ikke en eneste sky i sikte. Siden Leho ikke er blant de minste av gutta og pakker rundt 105 kilo, vil han være tilbøyelig til å brenne litt mer enn en gjennomsnittlig person. Ved starten av et én-times badstueritual hadde han klart å forbrenne 415 kCal

Under badstueritualet

For å være vitenskapelig mer nøyaktig med forholdene, liker vi badstuen litt varmere, slik våre fedre og bestefedre gjorde det. Det virket nesten som om de prøvde å dampe oss ut av badstuen i gamle dager. Eller herde oss.

Uansett, vi gjorde to 12-minutters badstueøkter på 100-120 grader. En usedvanlig god ting med GreenBoats er at de er rett ved Aker Brygge og tilbyr en kald dukkert i vann når du måtte ønske. Vi estlendere vet hvor mye ekstra "oomph" vi kan få fra å svømme eller rulle i snø etter en badstue. Alt i alt gode 24 minutter med dampende badstue med nydelig utsikt. 

I en badstue kan du forbrenne ca 1 kCal i minuttet

I løpet av denne 56-minutters badstuopplevelsen, svømming og å generelt ha det veldig bra, viste Lehos app 476 kCal, noe som betyr at han totalt klarte å forbrenne 61 kCal eller omtrent 1 kCal i minuttet per badstueøkt. 

Konklusjon

Eksperimentet var morsomt, ingen tvil om det. Badstuen alene kan imidlertid ikke være en god strategi for å gå ned i vekt. I tillegg trenger du trening, ernæring og søvn med riktig kvalitet. En badstue kan være en veldig god støttestrategi, hvis du gjør det riktig. Drikk rikelig med vann før, under og etter en badstue, og du er definitivt på rett spor.

Avslutningskommentar: søvnkvalitet natten etter badstue

Oura vil kunne fortelle deg om søvnkvaliteten din og hva som kan påvirke den. For eksempel vil til og med en litt større matbit for nær sengetid påvirke søvnen din og vanligvis ikke på en positiv måte. Det samme gjelder badstue. Badstueøkten vår var rundt middagstid og Leho klarte overraskende nok å oppnå et av sine mål for minimum hjertefrekvens på 37 i løpet av natten etter badstuen.