Badstue er hevdet å ha en lignende effekt til moderat trening. Trening er kjent for å ha mange helsemessige fordeler. Men hva er de helsemessige fordeler av badstue?


  1. Økt sirkulasjon
  2. Redusert risiko for hjerte- og karsykdommer
  3. Mer endorfiner frigis
  4. Mulig vekttap
  5. Hjelpe giftstoffer med å komme seg ut
  6. Nyter litt kvalitetstid
  7. Å lindre stress

1. Økt sirkulasjon

Varmen i badstuen får hjertet til å slå raskere når kroppen prøver å holde temperaturen nede. For å hjelpe sirkulasjonen utvides blodkarene, noe som betyr at blod kommer seg rundt kroppen mye mer enklere. Dette har igjen en god effekt på muskelsårhet og bevegelse i ledd. Det har til og med blitt antydet at personer som lider av leddgikt, opplever mindre smerter og høyere bevegelighet etter en badstue.

Kilde: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/saunas-and-your-health

2. Redusert risiko for hjerte- og karsykdommer

Siden varmen i en badstue har en lignende effekt på hjertet som trening, blir et hjerte trent i badstuen. En høyere hjerterytme betyr at mer blod blir pumpet gjennom hjertets celler slik at disse cellene kan fungere med bedre effektivitet. Dette vil sannsynligvis redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Badstuebruk er også assosiert med lavere blodtrykk og forbedrede hjertefunksjoner, selv om mer forskning kan være nødvendig på dette området.

Kilde: https://www.reuters.com/article/us-health-sauna/regular-sauna-users-may-have-fewer-chronic-diseases-idUSKBN1KM5U0

3. Mer endorfiner frigis

På en lignende måte som lett trening induserer badstue også endorfiner. Nivået av endorfiner som slippes mens du er i badstue kan gi en "runners high", et lignende nivå av flytende følelse som du får når du løper med moderat hastighet.

Kilde: https://northernsaunas.com/blogs/news/9-science-backed-sauna-health-benefits

4. Mulig vekttap

Siden hjertefrekvensen er i fettforbrenningsområdet (100 til 150 slag per minutt) mens du er i badstuen, øker kroppens stoffskifte og det brenner en god del kalorier.

Kilde: https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/jappl.1984.57.4.1018

5. Hjelpe giftstoffer med å komme seg ut

Selv om kroppen jobber veldig raskt for å holde hudtemperaturen nede, øker den høye varmen i en badstue hudtemperaturen. Dette fører til kraftig svette. Det er ikke uvanlig å miste opptil en halvliter svette i en badstuøkt.

Men det er ingenting å bekymre seg for da svette har en viktig rolle for et menneske - det hjelper skadelige elementer å forlate kroppen. I miljøene vi lever i dag tar vi stadig i giftstoffer og tar dem opp gjennom huden. Elementer som bly, arsen og kadmium kommer inn i dypere lag av huden. For å rense dem, er svette det beste alternativet. Badstue er en trygg og enkel måte å hjelpe deg med å indusere en dyp svette som vil hjelpe til med å rense ut disse elementene.

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312275/

6. Nyter litt kvalitetstid

En badstue nytes best i godt selskap. Derfor er det å gå i badstuen med en god venn en flott måte å sosialisere på. Det er enda bedre fordi det ikke er tillatt med digitale enheter eller andre distraksjoner. Det er kvalitetstid med stor K. Og hvis du skulle velge ditt eget selskap, kan du også dra nytte av å ikke tillate distraksjoner. I en tid hvor vi ikke en gang kan vente på heis uten å sjekke smarttelefonene våre, kan det bare være lurt med en god stund med ditt eget hode.

Kilde: https://medium.com/estoniansaunas/after-thousands-of-years-the-sauna-is-still-the-best-social-network-da754771697b

7. Å lindre stress

For den tiden du sitter i badstuen, kan du skille deg helt fra alle forpliktelser, huskelister, digitale enheter og sosiale medier. Det er en total time-out, og hvem trenger ikke en av de nå og da? Badstue er en flott mulighet til å få kontakt med seg selv og engasjere seg i litt egenomsorg. De fleste forlater en badstue med økt følelse av velvære.

Helsemessige fordeler ved en god badstue er minst like åpenbare som ved trening. Selv om vi ikke kan anbefale å erstatte treningsregimet ditt med en badstue, anbefaler vi en god kombinasjon av de to. Helsen din kan bare dra nytte av det.

Kilde: https://www.optimallivingdynamics.com/blog/13-proven-ways-saunas-can-improve-your-mental-health-dry-hot-benefits-depression-anxiety

ANSVARSFRASKRIVELSE: Ved hjerte- og karsykdommer eller graviditet, ta kontakt med helsepersonell før du bruker badstue.